STEM ?

STEM=Science (Wetenschap), Technology (Technologie), Engineering (Ingenieurswetenschappen) & Mathematics (Wiskunde).

De tuin-en landbouw van de toekomst of smart digital farming kan maar tot een succes uitgroeien als er optimaal en creatief gebruik gemaakt wordt van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Door de jongeren een STEM-traject te laten afleggen rond dit veelzijdig thema zullen hun STEM talenten niet enkel getriggerd worden maar worden de jongeren bovendien geconfronteerd met duurzaamheid en het bewuster omgaan met kostbare grondstoffen zoals water en natuur.  

STEM-trajecten vertrekkend van een maatschappelijke uitdaging 

De 3 STEM-trajecten  ‘Water’, ‘Voedsel’ en ‘Leven op het Land’ vertrekken telkens vanuit een maatschappelijke uitdaging, die tevens ook aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn gekoppeld. 

Bij het STEM-traject rond ‘Water’ zullen de jongeren bij aanvang verschillende uitdagingen voorgelegd krijgen die op het terrein van de Groeituin tot een duurzamer waterbeheersing zullen bijdragen en die ook buiten de groeituin maatschappelijk relevant zijn. 

Bij het STEM-traject rond ‘Voedsel’ zullen de jongeren uitgedaagd worden om technologie en techniek toe te passen voor het automatiseren van biologische tuinbouw.

In het derde STEM-traject rond ‘Leven op het Land’ ligt de uitdaging om automatisatie en digitalisatie toe te passen om een veilige en diervriendelijke omgeving te creëren voor de dieren die op de groeituin gekweekt worden. 

Per thema zullen er meerdere uitdagingen aangeboden worden zodat de jongeren zelf een keuze kunnen maken die perfect aansluit bij hun interesse en vaardigheden.  Doorheen de verschillende modules van het STEM traject doen ze heel wat ervaring en kennis op die mogelijks kunnen aangewend worden bij het realiseren van een oplossing voor de uitdaging waar zij voor willen gaan.

Centrale STEM-thema's van de Groeituin